Σελίδες

ΜΑΝΗ: ΤΑΙΝΑΡΟ - ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΑΔΗ - ΝΑΟΙ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ ΚΑΙ ΗΛΙΟΥ - Ψυχοπομπείο - Ο ΦΑΡΟΣ ΤΟΥ ΤΑΙΝΑΡΟΥ -ΤΣΙΚΑΛΙΑ- ΠΑΛΙΡΟΣ - ΜΙΑΝΕΣ - ΚΟΚΚΙΝΟΓΕΙΑ - ΠΙΟΝΤΕΣ


ΜΑΝΗΠΑΙΔΕΙΑ    MANIPEDIA  

Η  ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ  ΤΗΣ  ΜΑΝΗΣ

ΜΑΝΗ, ΜΑΝΗΠΑΙΔΕΙΑ, ΦΥΣΗ- ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ, ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ, ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ, ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΝΗΣ, ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ, ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ, ΚΑΣΤΡΑ, ΠΥΡΓΟΙ, ΝΑΟΙ, ΕΘΙΜΑ, ΧΑΡΤΕΣ, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΟΙΚΙΣΜΟΙ, ΣΠΗΛΑΙΑ ΔΙΡΟΥ, ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ: KITHIRA, ELAFONISO, ΑΝΤΙΚΙΤΗΙΡΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΛΑΚΩΝΙΑ, ΒΑΤΙΚΑ, ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ, ΣΠΑΡΤΗ, ΚΑΛΑΜΑΤΑ, ΚΡΗΤΗ, Ν. ΕΛΛΑΔΑ, ΕΥΡΩΠΗ Κ.Α.

Η ύλη της Εγκυκλοπαίδειας της Μάνης συμπληρώνεται συνεχώς

<!-- AddThis Button BEGIN
</ body>. -->








Xαλκογραφία:  ΤΑΙΝΑΡΟ - ΠΟΡΤΟ ΚΑΓΙΟ 
1688, ODapper      




Η ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΑΔΗ  ΣΤΟ  ΤΑΙΝΑΡΟ 

   ΚΑΙ ΟΙ ΝΑΟΙ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ ΚΑΙ ΗΛΙΟΥ

Μια μαγευτική διαδρομή στις κυανόθωρες απολήξεις του Ταινάρου (βατός δρόμος για αυτ/το).


ΠΑΛΙΡΟΣ

 Διάσπαρτοι Πύργοι και Πυργίσματα που μετεωρίζονται συγκροτούν τον ακρογωνιαίο μικροοικισμό του Παλίρου. 
Έχει 57 κατ... και θέα που σε αφοπλίζει.


ΜΙΑΝΕΣ

 Δεξιά της διαδρομής βρίσκεται ο Μιανές, το εγκαταλειμμένο ξεμόνι της Βάθειας που αποτέλεσε και το νοτιότερο οικισμό της Χερσαίας Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.


ΚΟΚΚΙΝΟΓΕΙΑ

 Πορφυρόσχημοι Πύργοι εποπτεύουν  το μαγευτικό όρμο.



Η ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΑΔΗ







Φωτογραφία  - Εικόνα:  ΑΚΡΟΤΑΙΝΑΡΟ: 
Το εκκλησάκι των Ασωμάτων (και νοτιότερα η Πύλη του Άδη)
ΑΠΟ  ΤΟ  ΙΣΤΟΡΙΚΟ  ΚΑΙ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ  ΑΡΧΕΙΟ  ΜΑΝΗΣ 

ΤΟΥ  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ - ΚΑΘΗΓΗΤΗ  ΔΡ. ΜΕΝΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ



 Στα γιγαντωμένα βράχια του Ταινάρου υπήρχε - σύμφωνα με τις δοξασίες των αρχαίων Ελλήνων η Πύλη του Άδη, απ’ όπου ο Ηρακλής ανέβασε τον Κέρβερο στη γη, στον τελευταίο άθλο του. 

Η Σπηλιά του Άδη βρίσκεται σε απόμερο σημείο του όρμου, νότια από το εξωκκλήσι του Ασώματου και  πλησίον της υπήρχε ο ναός του Ποσειδώνα ( στη θέση Στέρνες, όπου οι Λάκωνες γιόρταζαν τα Ταινάρια). 
  Ο ναός αποτέλεσε κέντρο του "Κοινού των Ελευθερολακώνων" και σύμφωνα με τον Παυσανία διέθετε χάλκινο αφιέρωμα με τον Κιθαρωδό Αρίωνα πάνω σε δελφίνι. 

Ο Παυσανίας αναφέρει επίσης ότι υπήρχε θαυματουργή πηγή που απεικόνιζε μέσα της τα λιμάνια και τα πλοία . Το Ταίναρο μνημονεύεται και από τον Όμηρο ( παρ’ δε Λακωνίδα γαίαν, αλιστέφανον Πτολίεθρον - ίξον, και χώρον τε τερψιμβρότου Ηέλαο - Ταίναρον, ένθα τε μήλα βαθύτριχα βόσκεται αιεί - Ηελίοιο άνακτος .. ), τον Ηρόδοτο, τον Πλούταρχο κ.α. 

Πολλάκις η ονομασία του προσδιόριζε σχεδόν ολόκληρη την έκταση της Μάνης. 
Στο Ταίναρο υπήρχε Ιερό όπου λατρευόταν ο Ήλιος και οι Δωριείς ονόμαζαν την απόληξη του Ταϋγέτου «Μεταπέα Άκρα» εξ' ου και η ονομασία Κάβο - Ματαπάς. 
Το εξωκκλήσι του Ασώματου κτίστηκε και με υλικά του Ταινάριου Ποσειδώνα και πλησίον του εντοπίστηκαν Ελληνιστικά ευρήματα και θραύσματα κεραμεικών από την αρχαία Σαμία

Στο Ταίναρο ο χώρος του Ψυχοπομπείου προσέλκυσε τους Αρχαίους όπως τον Ορφέα, - που κατέβηκε στον Άδη για την Ευρυδίκη - τον Καλλώνδα που σκότωσε τον ποιητή Αρχίλοχο κ.α. 
Εκεί κατέφυγε ο Σπαρτιάτης Παυσανίας, ο Άρπαλος που έκλεψε θησαυρούς του Μεγ. Αλεξάνδρου κ.α. Σήμερα στη διαδρομή Πόρτο Κάγιου - Ταινάρου διακρίνουμε τα Αρχαία Λατομεία μαρμάρου.


Ο ΦΑΡΟΣ ΤΟΥ ΤΑΙΝΑΡΟΥ

 Κατασκευάστηκε το 1882 και ανακαινίστηκε το 1950.
   Επιστρέφουμε στα Άλικα για να συνεχίσουμε το οδοιπορικό μας στη Ν. Προσηλιακή Μάνη, παίρνοντας την αριστερή οδική αρτηρία.


ΤΣΙΚΑΛΙΑ

 Είναι κτισμένα αμφιθεατρικά, κατά μήκος της κορυφής του λόφου και έχουν 83 κατ. Τον 12ο αι. κτίστηκε στο χωριό ο δίκογχος Βυζαντινός ναός του Αγ. Κων/νου.



ΠΙΟΝΤΕΣ

 Παραδοσιακός οικισμός  ανατολικά της Λάγιας,  όπου τον 10ο αι. κτίστηκε ο Βυζαντινός ναός του Αγ. Γεωργίου, τον 13ο της Μεγαλόχαρης και τον 14ο της Μονής του Σωτήρος. 








Ε Κ Δ Ο Σ Ε Ι Σ        Σ Μ Ι Γ Ο Π Ε Λ Α Γ Ο Υ
Διάθεση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ Μ. ΤΟΥΜΠΗΣ      Τηλ. 2106029974, 6974933564, info@toubis.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΔΙΑΘΕΣΗΣ       ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΥΔΑΘΗΝΑΙΩΝ  6,  ΠΛΑΚΑ  - ΑΘΗΝΑ,   ΤΗΛ. 2103234527

Διάθεση στη Μάνη: τηλ-fax. 2733 0 53670, κιν. 6978 991863 


  • ΒΙΒΛΙΑ   ΜΑΝΗΣ,   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΛΑΚΩΝΙΑΣ
  • Ν. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ,  ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ 
  • ΚΥΘΗΡΩΝ, ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ,  ΒΑΤΙΚΩΝ Κ.Α.


                        


                          

BOOKS:  MANI, MESSINIA, LACONIA, S. Peloponnesus 

Monemvasia, Kythera, ELAFONISOS, Vatika 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.