Σελίδες

ΜΑΝΗ: ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΣΑΒΑ - ΑΡΧΑΙΑ ΛΑΣ: Ναοί της Ασίας Αθηνάς - Διονύσου - Ασκληπιού - Καρνείου Απόλλωνα - τα αγάλματα του Ηρακλή και Ερμή - η Κρήνη Γαλακώ


ΜΑΝΗΠΑΙΔΕΙΑMANIPEDIA 

 Η ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ

ΜΑΝΗ, ΜΑΝΗΠΑΙΔΕΙΑ, ΦΥΣΗ- ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ, ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ, ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ, ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΝΗΣ, ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ, ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ, ΚΑΣΤΡΑ, ΠΥΡΓΟΙ, ΝΑΟΙ, ΕΘΙΜΑ, ΧΑΡΤΕΣ, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΟΙΚΙΣΜΟΙ, ΣΠΗΛΑΙΑ ΔΙΡΟΥ, ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ: KITHIRA, ELAFONISO, ΑΝΤΙΚΙΤΗΙΡΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΛΑΚΩΝΙΑ, ΒΑΤΙΚΑ, ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ, ΣΠΑΡΤΗ, ΚΑΛΑΜΑΤΑ, ΚΡΗΤΗ, Ν. ΕΛΛΑΔΑ, ΕΥΡΩΠΗ Κ.Α.

Η ύλη της Εγκυκλοπαίδειας της Μάνης συμπληρώνεται συνεχώς

<!-- AddThis Button BEGIN
</ body>. -->



Φωτογραφία  - Εικόνα: ΜΑΝΗ,  ΤΟ  ΚΑΣΤΡΟ  ΤΟΥ  ΠΑΣΣΑΒΑ



Φωτογραφία  - Εικόνα: ΜΑΝΗ,  ΤΟ  ΚΑΣΤΡΟ  ΤΟΥ  ΠΑΣΣΑΒΑ, ΔΕΞΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ



ΤΟ  ΚΑΣΤΡΟ  ΤΟΥ  ΠΑΣΣΑΒΑ

..Ανέμιστο Όνειρο των  πορφυρόχρωμων γιορτών της καρδιάς...         

   Στο τέρμα της πεδιάδας ξεφυτρώνουν τα «βουνίσια τείχη» της Μάνης και ανάμεσά τους η κλεισούρα του Πασσαβά  - μοναδική διάβαση της Α. Μάνης - που στο νότιο τμήμα της φιλοξενεί πάνω σ’ ένα λόφο το Λουλουδιασμένο και Αγέρωχο κάστρο του Πασσαβά. ( Κάτω από την απότομη στροφή του δρόμου στο 11ο χλμ. από το Γύθειο. Η ανάβαση γίνεται από τη νότια πλαγιά του λόφου, όπου υπάρχει δύσβατη προσπέλαση 30μ. πιο κάτω από το βενζινάδικο.  




Φωτογραφία  - Εικόνα: ΜΑΝΗ,  ΤΟ  ΚΑΣΤΡΟ  ΤΟΥ  ΠΑΣΣΑΒΑ, Β.Δ.  ΤΜΗΜΑ
ΑΠΟ  ΤΟ  ΙΣΤΟΡΙΚΟ  ΚΑΙ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ  ΑΡΧΕΙΟ  ΜΑΝΗΣ 
ΤΟΥ  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ - ΚΑΘΗΓΗΤΗ  ΔΡ. ΜΕΝΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ



ΙΣΤΟΡΙΚΑ


 Κτίστηκε το 1253 μ.Χ. - επί Φραγκοκρατίας - από τον Ζαν Ντε Νεϊγύ ΙΙ και το όνομά του προέρχεται από το Γαλλικό Pas avant που σημαίνει «Έως εδώ» ( ορόσημο ). 
Ο Πασσαβάς αποτέλεσε Βαρωνία των Φράγκων και το 1262 το κάστρο αποδόθηκε στους  Βυζαντινούς ως αντάλλαγμα του αιχμαλώτου Γ. Βιλλεαρδουίνου
Το 1481-1685 ήταν υπό Τουρκική κατοχή, το 1614 οι Μανιάτες αιχμαλώτισαν τον Σαντζάκη και αρκετούς Τούρκους, το 1685 το ελευθέρωσαν οι Μανιάτες, το 1715 το έλεγχαν οι Τούρκοι και το 1780 οι Μανιάτες με τους Γρηγοράκηδες κατέσφαξαν τους Τούρκους και έκτοτε το κάστρο παρέμεινε στην κυριαρχία της Μάνης.  

Ιστορικά  Απομεινάρια  του  Κάστρου






Φωτογραφία  - Εικόνα:  ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΣΑΒΑ

ΑΠΟ  ΤΟ  ΙΣΤΟΡΙΚΟ  ΚΑΙ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ  ΑΡΧΕΙΟ  ΜΑΝΗΣ 
ΤΟΥ  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ  ΔΡ. ΜΕΝΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ



Πετρωμένο όνειρο της Θρυλικής Μάνης, φαντάζει πάνω από τις πεδιάδες και τα φαράγγια το Αγέρωχο κάστρο με το τραπεζοειδές σχήμα. Εκπληκτική η θέα  προς τη γύρω περιοχή, το Λακωνικό κόλπο, τον Κάβο-Μαλιά την Ελαφόνησο και τα Κύθηρα
Στο ερειπωμένο κάστρο διακρίνουμε τα εξής: Διοικητήριο - Τζαμί - Δεξαμενές: Στο κέντρο διακρίνουμε  τον ερειπωμένο στρατώνα της Καζάρμας και το Τζαμί. Στην δεξαμενή του κάστρου χρησιμοποιήθηκαν μάρμαρα και υλικό από την αρχαία Λα, τα οποία μπορούμε να διακρίνουμε. Πύργοι - Πύλες και Προμαχώνες: 
Η κύρια πύλη του κάστρου βρισκόταν στο ΝΔ. τμήμα του, ενώ στο ανατολικό διακρίνουμε μια δευτερεύουσα Πύλη και πιο πρόσφατες Ενετικές και Τουρκικές προσθήκες. Στη βόρεια πλευρά περήφανα προβάλλουν τα απομεινάρια των Φράγκικων Πύργων και Προμαχώνων.




Φωτογραφία  - Εικόνα:  ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΣΑΒΑ



Η ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ ΛΑΣ

   Στην περιοχή του Πασσαβά ήκμασε η αρχαία πόλη Λας που πιθανόν να κατοικήθηκε από την Μυκηναϊκή περίοδο - έχει εντοπιστεί προϊστορικό εύρημα οψιανού - και αναφέρεται από τον Όμηρο στο στίχο Β 585: «οι τε Λάαν είχον  ηδ’ Οίτυλον αμφενέμοντο..».
Πλήθος κεραμεικών θραυσμάτων, νομισμάτων κ.α. ευρημάτων μαρτυρούν την ανάπτυξή της κατά την Κλασσική - Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο, ότε και ανήκε στο ''Κοινό των Λακεδαιμονίων''  και απαριθμούσε 30.000 κατ.

Ναοί της Ασίας Αθηνάς - Διονύσου - Ασκληπιού - Καρνείου Απόλλωνα - τα αγάλματα του Ηρακλή και Ερμή - η Κρήνη Γαλακώ και Γυμνάσιο κοσμούσαν την αρχαία πόλη.


Ναοστόλιστη με περίοπτους ναούς η αρχαία πόλη Λας - όπως αναφέρει ο Παυσανίας - και κτισμένη ανάμεσα στα βουνά Ίλιο, Ασία και Κνακάδιο
Η παλαιότερη πόλη, ήταν κτισμένη στην κορυφή του βουνού Ασία και υπήρχε άγαλμα του Ηρακλή μπροστά από τα τείχη και τρόπαιο των Μακεδόνων, που την  επισκέφθηκαν  όταν ο  Φίλιππος εισέβαλε στη  Λακωνία. 
Οι γιοί του Τυνδάρεω - Πολυδεύκης και Κάστορας - που πήραν μέρος στην εκστρατεία του Ιάσονος - κατασκεύασαν το ναό της  Ασίας Αθηνάς στην Λα, όταν επέστρεψαν από τους Κόλχους. Στο βουνό Ίλιο υπήρχαν οι ναοί του Διονύσου και του Ασκληπιού και στο Κνακάδιο βουνό ο ναός του Καρνείου Απόλλωνα. Επίσης η κρήνη που ονομαζόταν Γαλακώ - λόγω χρώματος - και Γυμνάσιο  με το άγαλμα του Ερμή κοσμούσαν την πόλη. Στους πρόποδες του Πασσαβά διατηρούνται υπολείμματα κτίσματος με ορθογώνιους πωρόλιθους που αποδίδονται στο Αρχαίο γυμνάσιο της πόλης. 
Δέκα χλμ. βόρεια από τη Λα, άρχιζαν τα σύνορα της Σπάρτης και εκεί υπήρχε Ιερό του Ασκληπιού και της Δαφναίας Άρτεμης










Ε Κ Δ Ο Σ Ε Ι Σ        Σ Μ Ι Γ Ο Π Ε Λ Α Γ Ο Υ
Διάθεση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ Μ. ΤΟΥΜΠΗΣ      Τηλ. 2106029974, 6974933564, info@toubis.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΔΙΑΘΕΣΗΣ       ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΥΔΑΘΗΝΑΙΩΝ  6,  ΠΛΑΚΑ  - ΑΘΗΝΑ,   ΤΗΛ. 2103234527

Διάθεση στη Μάνη: τηλ-fax. 2733 0 53670, κιν. 6978 991863 


  • ΒΙΒΛΙΑ   ΜΑΝΗΣ,   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΛΑΚΩΝΙΑΣ
  • Ν. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ,  ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ 
  • ΚΥΘΗΡΩΝ, ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ,  ΒΑΤΙΚΩΝ Κ.Α.


                        


                          

BOOKS:  MANI, MESSINIA, LACONIA, S. Peloponnesus 

Monemvasia, Kythera, ELAFONISOS, Vatika 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.